Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-05-16 15:55:20
Autor zdjęcia/źródło:
Przepis na gołąbki, Pixabay
Rodzinny przepis na gołąbki znajdziemy w wielu polskich domach. Każdy jest i inny i wszystkie są najlepsze, bo nasze. Jakie są ulubione gołąbki w polskich domach?
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki na pięć sposobów - gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki z kaszą gryczaną, gołąbki wegetariańskie i gołąbki z ziemniakami. Każdy proponowany przez nas przepis na gołąbki będzie wyśmienicie smakował z młodą kapustą.
Przepis na gołąbki - Gołąbki w sosie pomidorowym - tradycyjne
Składniki:
- 600 g zmielonej wieprzowiny
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 biała kapusta (może być także włoska)
- 1,5 litra bulionu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotowany ryż wymieszać z mięsem i drobno posiekaną lub startą na tarce cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wymieszać i uformować dłonią podłużne kotlety.
- Kapustę z wyciętym głąbem włożyć do wrzątku do dużego garnka. Gotować przez 10 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut. Po przestudzeniu oddzielić liście, wyciąć zgrubienia i nałożyć przygotowane mięso i zawijać jak na krokiety
- Wyłożyć dno dużego rondla liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu i wszystko zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 40 min., do momentu aż kapusta będzie miękka.
- Odlać większość powstałego wywaru, do reszty dodać przecier pomidorowy i mąkę rozprowadzoną wodą. Nie przykrywać, gotować 5-10 min.
Przepis na gołąbki - Gołąbki z kapusty włoskiej
Składniki
- 400 g ryżu
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 duża kapusta włoska
- 1 średnia cebula
- bulion
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wykroić z kapusty głąb, brzydkie zewnętrzne liście, jeśli są, wyrzucić. Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i obierać stopniowo głowę kapusty z liści. Liście odłożyć do ostudzenia.
- Ugotowany ryż wymieszać z mięsem, podduszoną na oleju cebulą, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami farsz i uformować w podłużne kotlety.
- Ostudzone liście oczyścić ze zgrubień, nałożyć farsz i zawijać dosyć ciasno gołąbki jak krokiety.
- Ułożyć na dnie dużego gara lub rondla liście kapusty, na nich ciasno położyć gołąbki (jeśli jest ich dużo można warstwami), zalać bulionem, położyć na wierzch talerz dla obciążenia i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie odlać wywar i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 min.
Przepis na gołąbki - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (bez mięsa)
Składniki:
- 1 duża kapusta włoska
- 400 g kaszy gryczanej palonej
- 350- 400 g cebuli
- 50-70 g suszonych grzybów
- 400 g pieczarek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Namoczyć grzyby na noc
- Wyciąć z kapusty głąb, kapustę zagotować i usuwać liście jak w przepisie >> Gołąbki z kapusty włoskiej
- Ugotować grzyby, rozdrobnić je dowolna metodą np. posiekać nożem. Wywar zostawić, można go wykorzystać na zupę, do sosu lub zamrozić
- Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i rozdrobnione pieczarki
- Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Wymieszać kaszę, z grzybami, cebulą i pieczarkami, dodać soli i pieprzu. Można dodać trochę płatków owsianych, żeby składniki farszu lepiej się połączyły
- Nałożyć farsz na liście i zawinąć gołąbki. Gołąbki gotować w dużym garnku lub rondlu, na dnie ułożyć liście kapusty, a na nie ciasno położyć gołąbki. Zalać wszystko wodą co najmniej do połowy garnka, gotować przez 45-60 min aż do miękkości. Najlepiej podawać polane sosem grzybowym.
Przepis na gołąbki - Gołąbki wegetariańskie z warzywami
Składniki:
- 1 duża kapusta biała lub włoska
- 400- 500 g ryżu
- 5-7 marchwi
- 3-4 pietruszki
- 1 pęczek natki
- 3 cebule
- 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- ulubione przyprawy
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- olej do smażenia
- sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wyciąć z kapusty głąb i przygotować liście podobnie jak w poprzednich przepisach. Jeśli jakieś liście zostaną można je posiekać i dodać do farszu. Zostawić wywar z gotowania kapusty.
- Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Posiekać na drobno lub zetrzeć na tarce pietruszkę (korzeń) i marchewkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju
- Wymieszać wszystkie składniki farszu: ryż, marchewkę i pietruszkę, fasolę z puszki, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, kapustę jeśli jest, dodać pikantna paprykę i ulubione przyprawy, sól i pieprz. Najlepiej farsz przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki się przegryzły.
- Zawinąć gołąbki, ułożyć je ciasno na liściach kapusty w dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku, którego można używać w piekarniku, zalać wodą (dodać wywar z kapusty jeśli został), dodać kilka listków laurowych i kilka ziaren angielskiego ziela, zagotować i wstawić na 30 min. do piekarnika na 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
Przepis na gołąbki - Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 biała kapusta
- 2 jajka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- bulion
- masło
- sól i pieprz
- liście laurowe i ziele angielskie
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki (surowe) zetrzeć na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane, odcedzić z nadmiaru wody.
- Cebulę podsmażyć na maśle i wymieszać z ziemniakami, jajkami, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Kapustę przygotować podobnie jak w innych przepisach. Nałożyć na ostudzone liście farsz i zawijać gołąbki.
- Gołąbki dusić pod przykryciem ciasno ułożone w dużym garnku na liściach kapusty, zalane bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Gołąbki najlepiej smakują ze śmietaną i podsmażonym z cebulką boczkiem lub z ulubionym sosem.
ZOBACZ TAKŻE: